Ginecologie.ro miercuri, 04 martie, 2015

 

Ce este chimioterapia ?

 Chimioterapia reprezinta administrarea de medicamente care inhiba diviziunea celulara. Aceste medicamente se mai numesc si citostatice

Chimioterapia este un tratament sistemic, adica un tratament care actioneaza asupra intregului organism. Chimioterapia este indicata si eficienta in functie de tipul si stadiul cancerului precum si in functie de starea generala de sanatate a pacientei. Chimioterapia se administreaza la anumite intervale de timp, in asa numitele cicluri. Dupa un ciclu de chimioterapie urmeaza o pauza.

 

Chimioterapia care se poate administra cel mai devreme se numeste terapie primara sistemica (neoadjuvanta). Ea se aplica inaintea operatiei si are scopul de a micsora nodulul inca inainte de operatie. Astfel cresc sansele de a realiza o operatie conservatoare a sanului. In plus, cu ocazia chimioterapiei preoperatorii se poate verifica, daca tumora reactioneaza prin reductie la medicamentele administrate. Scopul acestui tip de chimioterapie este vindecarea cancerului de san.

Chimioterapia standard este cea adjuvanta, adica cea menita sa previna o recidiva a cancerului. Se pot utiliza mai multe medicamente, in combinatie de trei. Chimioterapia adjuvanta are scopul de a impiedica dezvoltarea metastazelor sau aparitia unei recidive. Scopul acestui tip de chimioterapie este  vindecarea cancerului de san.

 

Daca boala este avansata, adica tumora este deja metastazata, se instituie o chimioterapie paliativa. Aceasta are scopul de a bloca avansarea bolii si a ameliora cat se poate de repede simptomele. Scopul acestui tip de chimioterapie este ameliorarea calitatii vietii pacientei.

Actualizat: 12.12.2013
Inapoi la boli si afectiuni
 

Inscriere NewsletterMinimize

Newsletter (scrie adresa email)
 Newsletter pentru mediciclick aici


ginecologie.ro Publicitate
Share Bookmark and Share
Ai o problema ginecologica ai o problema ginecologica?
Intreaba ginecologul
Copyright (c) 2015 Ginecologie.roContactPublicitateConsultanta medicalaDespre noiTermeni & ConditiiConfidentialitate
Ginecologie.ro cauta colaboratori si parteneri. Daca sunteti interesat(a) sa va alaturati echipei noastre, va punem la dispozitie urmatoarea adresa email la care sunteti binevenit(a) sa va prezentati: info@ginecologie.ro. Va asteptam !
Va rugam sa nu adresati intrebari medicale via email !
Toate intrebarile medicale pot fi transmise in site la link-ul 
Forum ginecologie !  Va multumim pentru intelegere !