Ginecologie.ro duminică, 01 martie, 2015

 

  
pagina1      

Ce este endometrioza?

 Endometrioza reprezintă existenţa în afara cavităţii uterine de ţesut endometrial (tesutul din mucoasa cavităţii uterine) sau de ţesut similar endometrului.

Leziunile de endometrioză pot fi localizate oriunde în cavitatea pelvină: pe ovare, trompele uterine, pereţii laterali ai pelvisului. Alte localizări includ ligamentele uterosacrate, fundul de sac Douglas şi septul recto-vaginal.

Leziunile de endometrioză pot fi de asemeni găsite la nivelul cicatricilor după operaţie cezariană, după laparoscopie sau laparotomie, pe vezica urinară, intestine, colon, apendice şi rect.

In rare cazuri, endometrioza poate fi localizată în interiorul vaginului, în interiorul vezicii urinare, pe piele, în plămâni, coloana vertebrală şi creier.

Endometrioza îşi face simţită prezenţa prin apariţia simptomelor clinice, cum sunt:

  • durerile pelvine
  • infertilitatea, datorată apariţiei endometriozei la nivelul altor organe pelvine – ovarele, vezica urinară, rectul, ligamentele uterosacrate;
  • apariţia endometriozei extrapelvine.
Cel mai comun simptom al endometriozei este durerea pelvină. Aceasta este deseori corelată cu ciclul menstrual, dar nu obligatoriu. Pentru multe femei, durerea este atât de severă şi deranjantă, încât influenţează stilul de viaţă în mod semnificativ.

Endometrioza poate de asemeni conduce la dezvoltarea în interiorul organismului de ţesut cicatricial şi aderenţe care ajung să modifice anatomia locală. In stadii avansate, organele interne pot fuziona între ele, determinând ceea ce se numeşte “pelvisul îngheţat”.

Se estimează că 30-40 % din femeile cu endometrioză sunt infertile.

Alte articole de interes

Actualizat: 26.07.2010
Inapoi la boli si afectiuni
 

Inscriere NewsletterMinimize

Newsletter (scrie adresa email)
 Newsletter pentru mediciclick aici


ginecologie.ro Publicitate
Share Bookmark and Share
Ai o problema ginecologica ai o problema ginecologica?
Intreaba ginecologul
Copyright (c) 2015 Ginecologie.roContactPublicitateConsultanta medicalaDespre noiTermeni & ConditiiConfidentialitate
Ginecologie.ro cauta colaboratori si parteneri. Daca sunteti interesat(a) sa va alaturati echipei noastre, va punem la dispozitie urmatoarea adresa email la care sunteti binevenit(a) sa va prezentati: info@ginecologie.ro. Va asteptam !
Va rugam sa nu adresati intrebari medicale via email !
Toate intrebarile medicale pot fi transmise in site la link-ul 
Forum ginecologie !  Va multumim pentru intelegere !