Ginecologie.ro vineri, 06 martie, 2015

 

Tratamentul colpitei atrofice

 Tratamentul adecvat al colpitei atrofice este de regula eficient si simptomele dispar aproape complet.

Utilizarea preventiva a estrogenilor vaginali inainte de aparitia simptomelor severe este cea mai indicata, deoarece hormonii nu sunt absorbiti in organism. Tratamentul local cu estrogeni sub forma de ovule, crema sau inel vaginal reprezinta un tratament cu doza redusa si el are rolul de a stimula proliferarea epiteliului vaginal. Se recomanda tratament zilnic timp de 2 saptamani, urmat de aplicatii de 2 ori pe saptamana pentru urmatoarele 3 luni. La nevoie, dupa o pauza, tratamentul se poate repeta. In cazul unor infectii urinare recidivante tratamentul cu estrogeni locali este indicat timp de 6-8 luni.

De asemeni, este recomandata activitatea sexuala regulata. In prezenta simptomelor usoare este recomandat un lubrefiant hidrosolubil (nu contine estrogeni) sau un ulei vegetal (ulei de masline, ulei din germeni de grau, ulei de susan). Mancarimea vaginala poate ceda prin bai de ovaz.

Vitamina E uleioasa hidrateaza mucoasa vaginala. Cremele sau unguentele cu musetel, tataneasa sau hypericum perforatum pot reduce simptomele de arsura, mancarime si uscaciune. Aceste produse sunt recomandate numai in aplicatii externe de 1-2 ori pe saptamana.

Consumul produselor lactate si in special a iaurturilor care contin cantitati crescute de bacil acidophilus, ajuta la mentinerea pH-ului vaginal si a florei vaginale normale, prevenind infectiile. Bacilul acidophilus este disponibil si sub forma de ovule vaginale in produsul Doderlein Med.

Zincul, in doza de 15 mg/zi, este dovedit a revitaliza mucoasa vaginala – surse bune de zinc sunt germenii de grau, fructele de mare, carnea si ovazul. Uleiul de primula (Evening Primrose Oil) este de asemeni eficient datorita proprietatilor hormono-mediatoare ale acidului gama-linolenic continut.

Actualizat: 26.07.2010
Inapoi la boli si afectiuni
 

Inscriere NewsletterMinimize

Newsletter (scrie adresa email)
 Newsletter pentru mediciclick aici


ginecologie.ro Publicitate
Share Bookmark and Share
Ai o problema ginecologica ai o problema ginecologica?
Intreaba ginecologul
Copyright (c) 2015 Ginecologie.roContactPublicitateConsultanta medicalaDespre noiTermeni & ConditiiConfidentialitate
Ginecologie.ro cauta colaboratori si parteneri. Daca sunteti interesat(a) sa va alaturati echipei noastre, va punem la dispozitie urmatoarea adresa email la care sunteti binevenit(a) sa va prezentati: info@ginecologie.ro. Va asteptam !
Va rugam sa nu adresati intrebari medicale via email !
Toate intrebarile medicale pot fi transmise in site la link-ul 
Forum ginecologie !  Va multumim pentru intelegere !