Ginecologie.ro vineri, 06 martie, 2015

 

  
pagina1        

Ce este displazia de col uterin (displazia cervicala)?

 Displazia cervicală (displazia de col uterin) este un termen care descrie apariţia de celule anormale pe suprafaţa colului uterin. Colul uterin reprezintă partea inferioară a uterului, care pătrunde în vagin.

Displazia cervicală (displazia de col uterin) se clasifică în:

displazia cervicală uşoară

- displazia cervicala moderata 

- displazia cervicala severa

 

Displazia cervicală (displazia de col uterin) în sine nu este gravă, dar este considerată o stare precanceroasă. Dacă nu este tratată, displazia cervicală poate evolua către o formă precoce de cancer, denumită carcinom in situ, iar apoi către cancer de col uterin (cancer cervical) invaziv. Evoluţia displaziei cervicale către cancer se face lent, într-o perioadă de 10 ani sau chiar mai mult.

Displazia cervicală (displazia de col uterin) poate fi depistată prin testul Papanicolau, cel mai important test pe care o femeie îl poate face pentru a preveni cancerul de col uterin.

Cea mai frecventă formă de displazie cervicală întâlnită este displazia cervicală uşoară. 70 % din aceste cazuri se vindecă spontan, adică ţesutul colului uterin se normalizează fără tratament. Displazia cervicala moderata si severa nu se vindecă de regulă spontan şi prezintă o rată mai crescută de evoluţie către cancer. Cu cât anormalitatea colului uterin este mai mare, cu atât riscul de evoluţie către cancer este mai crescut.

MAI MULTE DESPRE AFECTIUNILE COLULUI UTERIN 

Actualizat: 22.11.2010
Inapoi la boli si afectiuni
 

Inscriere NewsletterMinimize

Newsletter (scrie adresa email)
 Newsletter pentru mediciclick aici


ginecologie.ro Publicitate
Share Bookmark and Share
Ai o problema ginecologica ai o problema ginecologica?
Intreaba ginecologul
Copyright (c) 2015 Ginecologie.roContactPublicitateConsultanta medicalaDespre noiTermeni & ConditiiConfidentialitate
Ginecologie.ro cauta colaboratori si parteneri. Daca sunteti interesat(a) sa va alaturati echipei noastre, va punem la dispozitie urmatoarea adresa email la care sunteti binevenit(a) sa va prezentati: info@ginecologie.ro. Va asteptam !
Va rugam sa nu adresati intrebari medicale via email !
Toate intrebarile medicale pot fi transmise in site la link-ul 
Forum ginecologie !  Va multumim pentru intelegere !