Ginecologie.ro vineri, 27 februarie, 2015


Actualitati in Ginecologie

Condiloamele anogenitale

  
pagina   4      

Tratamente chimice

 Podofilina

Podofilina este un compus citotoxic nestandardizat. Produce reactii locale severe. In caz de utilizare nejudicioasa, produce efecte adverse sistemice grave. Podofilina se elibereaza in farmacie numai pe baza de prescriptie medicala. Aplicatia de Podofilina trebuie facuta sub supraveghere medicala si dupa screening-ul pentru alte infectii cu transmitere sexuala.

·        Solutia 15-25 % trebuie aplicata cu precautie pe leziuni intr-un cabinet de specialitate, de 1-2 ori pe saptamana. Se spala dupa 4 ore.

Atentie:

·        Podofilina cauzeaza efecte adverse sistemice severe daca este aplicata in exces. In utilizare interna, absorbtia sistemica este ridicata. Aplicarea trebuie limitata la 10 cm2 sau 0.5 ml in cazul condiloamelor externe, si sub 2 cm2 pentru condiloamele vaginale.

·        Efectele potentiale oncogene si teratogene limiteaza aplicarea Podofilinei. Podofilina trebuie evitata la nivelul colului uterin si in canalul anal. Podofilina nu se administreaza in sarcina.

Tinand cont de efectele adverse asociate podofilinei precum si de eficacitatea ei inferioara podofilotoxinei, in prezent utilizarea de rutina a podofilinei in tratamentul condiloamelor anogenitale nu mai este recomandata.

Podofilina poate fi utilizata de asemeni in terapie combinata, in asociere cu crioterapia. Metoda de tratament nu este validata in Europa.

 

 Podofilotoxina

Podofilotoxina (Condyline, Wartec, Warticon), un extract purificat de podofilina sub forma de solutie 0.5 % sau crema 0.15 %, este adecvata tratamentului la domiciliu al condiloamelor genitale. Terapia standard dureaza 4-5 saptamani si trebuie efectuata sub supraveghere medicala daca suprafata de tratament depaseste 4 cm2. Podofilotoxina este standardizata in tratamentul condiloamelor genitale, dar nu si a celor extragenitale (ex condiloamele anale).

·        Ciclurile de tratament constau in aplicatii de 2 ori pe zi timp de 3 zile, urmate de 4 zile pauza; durata totala a tratamentului este de 4-5 cicluri (saptamani)

·        Crema este mai facil de aplicat pentru majoritatea pacientelor, in special la nivelul anusului

·        Tratamentul trerbuie intrerupt daca apar efecte adverse semnificative (iritatie, ulceratii)

·        In cursul tratamentului trebuie evitat contactul sexual neprotejat, datorita riscului de iritatie a partenerului

Atentie: A se evita in sarcina

 

 Acidul tricloracetic (TCA)

Acidul tricloracetic (TCA) solutie 80-90 % este indicat in aplicatii saptamanale de catre un specialist exclusiv intr-un cabinet de specialitate. Este un agent caustic care produce necroza celulara.

·        Acidul tricloracetic provoaca o senzatie de arsura intensa in primele 5-10 minute dupa aplicare

·        Acidul tricloracetic poate produce ulceratia penetranta a dermului, de aceea nu este recomandat in tratamenteul condiloamelor cu volum mare

·        Acidul tricloracetic poate fi aplicat in majoritatea localizarilor anatomice ale condiloamelor

Atentie: Acidul tricloracetic este extrem de coroziv la nivelul pielii. Se impune aplicarea cu precautie si protectia cu vaselina a pielii inconjuratoare. Agentul neutralizant este bicarbonatul de sodiu; acesta trebuie sa fie la dispozitie permanent pentru cazurile de aplicatii in exces.

 

 5-Fluorouracil (5-FU)

5-Fluorouracil este un antimetabolit ADN, disponibil sub forma de crema 5 %. Utilizarea sa este limitata cazurilor de efecte adverse locale severe, cum ar fi neovascularizatia sau arsura vulvara. 5-Fluorouracil este teratogen si prin urmare contraindicat in sarcina.

Deoarece exista alternative terapeutice satisfacatoare, 5-Fluorouracil nu mai este recomandat in conduita de rutina a condiloamelor anogenitale.

 

 Interferonii

Au fost descrise diferite scheme de tratament folosind interferon alfa, beta si gama, sub forma de creme sau de injectii intralezionale.

·        Utilizarea interferonilor este limitata de costul tratamentului, de efectele adverse sistemice si de rata de raspuns variabila la tratament.

·        Utilizarea optima a interferonilor este sub forma de injectii ciclice in doza redusa, ca terapie adjuvanta a terapiei laser. Aceasta schema de tratament a condus la o rata de recidiva mai mica.

·        Interferonii nu sunt indicati in tratamentul de rutina a condiloamelor anogenitale si trebuie administrati la stricta indicatie a unui specialist.

 

 Imiquimod (Aldara)

Imiquimod este un modulator al raspunsului imun.

·        Utilizat sub forma de crema 5 % , Imiquimod (Aldara) induce o reactie citokinica atunci cand este aplicat pe pielea infectata cu HPV.

·        Este indicat pentru utilizarea la nivelul tuturor formelor de condiloame externe anogenitale, dar nu este indicat pentru uz intern si nici in sarcina.

·        Poate fi utilizat si la barbatii necircumcisi.

·        Crema se aplica pe leziuni de 3 ori pe saptamana si se spala dupa 6-10 ore. Durata totala a tratamentului este de maxim 16 saptamani.

·        Raspunsul la tratament poate apare dupa cateva saptamani.

·        Studii recente au evidentiat mai putine recidive la pacientele care au utilizat Imiquimod pre- sau postexcizional.

·        In cursul tratamentului trebuie evitat contactul sexual neprotejat, datorita posibilului efect de iritatie al partenerului.

·        Prezervativele de latex pot fi alterate la contactul cu Imiquimod.

Atentie: Imiquimod este contraindicat in sarcina sau pentru uz intern.

Sursa bibliografica: Clinical Effectiveness Group, British Association for Sexual Health and HIV (BASHH). United Kingdom national guideline on the management of anogenital warts. London (UK): British Association for Sexual Health and HIV (BASHH); 2007. 18 p. [52 references]

MAI MULTE DESPRE INFECTIA HPV

 MAI MULTE ACTUALITATI IN GINECOLOGIE

Actualizat: 12.02.2011
Inscriere Nesletter pentru mediciMinimize
Newsletter pentru medici (scrie adresa email)

Tigareta electronica la gravide Tigareta electronica in cursul sarcinii ?

Dozele de nicotina si de alte produse continute in tigareta electronica, foarte moderna in prezent, nu se cunosc. In absenta cunoasterii efectelor acestor produse in sarcina precum si in absenta unor recomandari din partea autoritatilor de sanatate, nu putem decat contraindica tigareta electronica in sarcina.

22 martie 2013

# # # 

 

Alcoolismul in sarcina  Recunoasterea alcoolismului in sarcina

In interesul lor, va intrebati desigur toate gravidele: "Consumati alcool?" Insa stigmatele femeilor alcoolice sunt: crestere in greutate, fata umflata, cearcane, halena acra, fanere fragile, dispozitie schimbatoare si iritabilitate, izolare progresiva. Prin urmare trebuie sa interogati pacienta si sa o convingeti sa consulte un psiholog la nevoie, deoarece daca este vorba de un alcoolism cronic, el nu trebuie neglijat.

22 martie 2013

# # #

 

Perspective in terapia fetala  Perspective in terapia fetala

In prezent sunt disponibile mai multe tehnici terapeutice fetale:

• Fetoscopia s-a dovedit utila in tratarea sindromului transfuzor-transfuzat, valvei uretrale posterioare si herniei diafragmatice. O complicatie frecventa a acestei tehnici o constituie insa prematuritatea.
• Terapia eco-ghidata este utilizata in cazul valvulopatiilor precum si pentru creerea de shunturi.
• EXIT (tratamentul ex-utero intrapartum) este rar utilizat in obstructiile cailor respiratorii superioare prin tumori.
• Chirurgia deschisa pare a reprezenta un tratament sigur al spinei bifida la fetii cu cariotip normal. Complicatiile materne si obstetricale  sunt: edem pulmonar acut secundar tocolizei (6 %), hematom retroplacentar (6 %), corioamniotita (3 %), ruptura de membrane (50 %).
Terapia celulara se afla inca in stadiul de cercetare. Aceasta tehnica prezinta insa un avantaj major, in special datorita perioadei de toleranta imunitara totala pana la 15 saptamani de amenoree, permitand grefa de maduva fara imunosupresie si fara dezvoltarea sindromului de grefa contra gazdei.

22 martie 2013

 

Share Bookmark and Share
Ai o problema ginecologica ai o problema ginecologica?
Intreaba ginecologul
Copyright (c) 2015 Ginecologie.roContactPublicitateConsultanta medicalaDespre noiTermeni & ConditiiConfidentialitate
Ginecologie.ro cauta colaboratori si parteneri. Daca sunteti interesat(a) sa va alaturati echipei noastre, va punem la dispozitie urmatoarea adresa email la care sunteti binevenit(a) sa va prezentati: info@ginecologie.ro. Va asteptam !
Va rugam sa nu adresati intrebari medicale via email !
Toate intrebarile medicale pot fi transmise in site la link-ul 
Forum ginecologie !  Va multumim pentru intelegere !