Ginecologie.ro joi, 05 martie, 2015


Pilule anticonceptionale pentru prima data

 Inainte sa iei pentru prima data pilule anticonceptionale este important sa discuti cu medicul tau urmatoarele aspecte ale sanatatii tale

1.     Pentru a sti daca esti o candidata adecvata pentru pilulele anticonceptionale, este important sa relatezi medicului tau

-       toate bolile de care ai suferit in trecut sau suferi in prezent

-       toate medicamentele pe care le iei (medicamente cu reteta, fara reteta, suplimente alimentare sau preparate homeopate)

-       problemele medicale din familia ta

2.     Este foarte important sa relatezi medicului tau daca suferi de migrena sau ai factori de risc cardiovasculari, cum ar fi: esti fumatoare, esti obeza, ai hipertensiune arteriala, ai trombofilie, ai avut tromboembolie venoasa in trecut sau ai hiperlipidemie.

Mai jos regasesti toate aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand te hotarasti sa iei pilule anticonceptionale:

Varsta

Pilulele anticonceptionale pot fi administrate incepand de la debutul menstruatiei si pana la varsta de 50 ani, daca nu exista factori de risc.

Fumatul

Riscul de infarct miocardic la utilizatoarele de pilule anticonceptionale nefumatoare nu este crescut. Riscul de probleme cardiace si de infarct miocardic creste insa la utilizatoarele de pilule anticonceptionale fumatoare.

 

De aceea, utilizarea pilulelor anticonceptionale nu este recomandata la femeile peste 35 ani fumatoare. Aceste femei pot lua pilule anticonceptionale doar daca s-au lasat de fumat de peste 1 an.

Obezitatea

Utilizarea pilulelor anticonceptionale la femeile cu un indice al masei corporale (IMC, BMI) > 35 este asociata cu un risc crescut de infarct miocardic si tromboembolie venoasa. Prin urmare, la aceste femei nu sunt recomandate de regula pilulele anticonceptionale.

Hipertensiunea arteriala (HTA)

Utilizarea pilulelor anticonceptionale nu este de regula recomandata daca tensiunea arteriala este in mod constant la valori peste 140/90 mmHg.

Tromboembolia venoasa (TEV)

Utilizarea pilulelor anticonceptionale la femeile cu istoric de tromboembolie venoasa sau mutatii trombogenice cunoscute nu este de regula recomandata. Riscul relativ de tromboembolie venoasa creste de pana la 5 ori in prezenta utilizarii de pilule anticonceptionale. Nu sunt necesare investigatii speciale de sange inaintea administrarii pilulelor anticonceptionale. Daca suferi de o boala de sange, este bine sa consulti si un medic hematolog inainte de a incepe sa utilizezi pilule anticonceptionale.

Accidentul vascular cerebral (AVC)

Riscul de accident vascular cerebral la utilizatoarele de pilule anticonceptionale este foarte mic.

Migrena

Utilizarea pilulelor anticonceptionale nu este de regula recomandata la femeile de orice varsta care sufera de migrena.

Cancerul de san

Riscul de cancer de san la utilizatoarele de pilule anticonceptionale este redus in comparatie cu riscul de baza. Acest risc redus se mentine timp de 10 ani dupa intreruperea pilulelor.

Cancerul de col uterin

Riscul de cancer de col uterin (cancer cervical) la utilizatoarele de pilule anticonceptionale este foarte mic, dar creste proportional cu durata de utilizare a pilulelor.

Interactuni cu alte medicamente

Pilulele anticonceptionale pot interactiona cu alte medicamente luate concomitent.

-       medicamentele inductoare ale enzimelor hepatice pot reduce eficacitatea pilulelor anticonceptionale; daca iei astfel de medicamente pe termen lung, este indicat sa apelezi la o metoda alternativa de contraceptie sau sa iei pilule care contin cel putin 50 micrograme etinilestradiol si sa utilizezi suplimentar o metoda de bariera pe toata durata administrarii medicamentelor hepatice plus 28 zile dupa terminarea tratamentului

-       antibioticele luate pe o durata lunga de peste 3 saptamani nu afecteaza eficienta contraceptiva a pilulelor anticonceptionale

-       antibioticele luate pe o durata scurta, mai mica de 3 saptamani, pot afecta eficienta contraceptiva a pilulelor anticonceptionale; in acest caz este recomandata utilizarea unei metode suplimentare de contraceptie in cursul administrarii antibioticului si inca 7 zile dupa intreruperea tratamentului

Pilulele anticonceptionale au si beneficii necontraceptive. Iata care sunt acestea:

Dismenoreea si menoragia

Dismenoreea (durerea la menstruatie) precum si menoragia (menstruatia prelungita) pot fi reduse odata cu administrarea pilulelor anticonceptionale.

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene functionale precum si tumorile ovariene benigne (necanceroase) se pot reduce odata cu administrarea pilulelor anticonceptionale.

Cancerul ovarian si endometrial

Riscul de cancer de ovar si cancer de endometru (cancer de uter) este redus cu cel putin 50 % atunci cand utilizezi pilule anticonceptionale. Riscul redus se mentine timp de 15 ani dupa intreruperea administrarii pilulelor.

Cancerul colorectal

Administrarea de pilule anticonceptionale determina reducerea riscului de cancer colorectal.

Acneea

Administrarea de pilule anticonceptionale poate ameliora acneea.

Alte informatii importante atunci cand te gandesti sa incepi utilizarea de pilule anticonceptionale

Cresterea in greutate

In cursul utilizarii de pilule anticonceptionale nu te ingrasi.

Sangerarea vaginala

In timpul utilizarii de pilule anticonceptionale pot apare sangerari intre menstruatii, care insa nu afecteaza eficacitatea contraceptiva a pilulelor daca acestea au fost luate corect, nu ai uitat sa iei nicio pilula, nu ai avut varsaturi in primele 2 ore de la administrarea pilulei, nu ai avut diaree severa si nu ai luat alte medicamente.

 

Daca doresti sa decalezi perioada in care se declanseaza menstruatia atunci cand iei pilule anticonceptionale, acest lucru este posibil; discuta cu medicul tau.

Ce consultatii si analize sunt necesare inainte de a incepe sa utilizezi pentru prima data pilule anticonceptionale?

Inainte de a incepe sa iei pilule anticonceptionale, indiferent de varsta pe care o ai, sunt necesare urmatoarele informatii:

-       masurarea tensiunii arteriale

-       calcularea indexului masei corporale (IMC, BMI)

Cand poti incepe utilizarea pilulelor anticonceptionale?

Ideal este sa incepi administrarea pilulelor anticonceptionale in prima zi de menstruatie, dar poti incepe in oricare din primele 5 zile de la debutul menstruatiei (inclusiv ziua 5), fara a necesita masuri suplimentare de protectie contraceptiva.

 

Pilulele anticonceptionale pot fi incepute de asemeni in orice zi a ciclului menstrual, daca esti sigura ca nu esti gravida, insa in acest caz sunt necesare masuri suplimentare de protectie contraceptiva, cum ar fi prezervativul, in primele 7 zile de administrare.

In concluzie, cand poti incepe sa iei pilule anticonceptionale? Iata cateva situatii in care te poti afla:

Situatii

Cand sa incepi sa iei pilule anticonceptionale

Masuri suplimentare de contraceptie

Daca ai ciclu menstrual

Incepi sa iei pilule in zilele 1-5 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei)
sau

Nici una

Incepi sa iei pilule in orice zi a ciclului menstrual daca esti sigura ca nu esti gravida

Timp de 7 zile

Daca ai amenoree

Incepi sa iei pilule in orice zi, daca esti sigura ca nu esti gravida

Timp de 7 zile

Dupa nastere (daca nu alaptezi)

Incepi sa iei pilule in ziua 21 dupa nastere daca ai nascut pe cale vaginala si daca nu esti la risc pentru tromboembolie venoasa

Nici una

Daca ai peste 21 zile de la nastere si ai avut menstruatie, incepi sa iei pilule ca o femeie care are ciclu menstrual

Nici una sau timp de 7 zile

Daca ai peste 21 zile de la nastere si nu ai avut inca menstruatie, incepi sa iei pilule ca o femeie cu amenoree

Timp de 7 zile

Dupa nastere (daca alaptezi)

Daca ai peste 6 luni de la nastere si ai avut menstruatie, incepi sa iei pilule ca o femeie care are ciclu menstrual

Daca alaptezi si ai sub 6 saptamani de la nastere, nu poti lua pilule anticonceptionale; intre 6 saptamani si 6 luni de la nastere, poti incepe sa iei pilule ca
o femeie dupa nastere care nu alapteaza

Nici una sau timp de 7 zile

Dupa avort

Poti incepe sa iei pilule in primele 7 zile de la avortul medicamentos sau chirurgical (curetaj), daca sarcina a fost sub 24 saptamani

Nici una

Trecerea de la alta metoda hormonala de contraceptie (cu exceptia steriletului hormonal)

Pilulele pot fi incepute imediat daca metoda hormonala anterioara a fost folosita consecvent si corect sau daca esti sigura ca nu esti gravida. Nu este necesara asteptarea menstruatiei urmatoare

Nici una

Daca ai utilizat pana in prezent injectia contraceptiva sau implantul, poti incepe sa iei pilule in orice moment pana in ziua de injectie sau pana la extragerea implantului

Nici una

Trecerea de la alta metoda nehormonala de contraceptie (cu exceptia steriletului)

Incepi sa iei pilule in zilele 1-5 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei)
sau

Nici una

Incepi sa iei pilule in orice zi a ciclului menstrual daca esti sigura ca nu esti gravida

Timp de 7 zile

Trecerea de la steriletul hormonal sau steriletul simplu

Incepi sa iei pilule in zilele 1-5 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei). Steriletul hormonal sau steriletul simplu pot fi extrase in orice moment

Nici una

Incepi sa iei pilule in orice zi a ciclului menstrual daca esti sigura ca nu esti gravida. Steriletul hormonal sau steriletul simplu trebuie extrase dupa administrarea a minim 7 pilule, deoarece ele iti ofera protectie contraceptiva la inceputul administrarii. Daca extragi steriletul in ziua in care incepi sa iei pilule, este necesara utilizarea unei metode suplimentare de contraceptie in primele 7 zile de administrare a pilulelor

Timp de 7 zile

 

Ce pilula este recomandata la prima utilizare?

O pilula adecvata pentru prima folosire este o pilula anticonceptionala monofazica ce contine 30 micrograme etinilestradiol si noretisteron sau levonorgestrel.

Ce controale trebuie sa efectuezi dupa inceperea administrarii de pilule anticonceptionale?

Se recomanda un control la 3 luni dupa inceperea administrarii de pilule anticonceptionale. Cu aceasta ocazie se poate masura din nou tensiunea arteriala, poti primi sfaturi suplimentare si pot fi evaluate eventuale problemele care au aparut.

 

Daca nu se constata probleme deosebite, poti lua pilule pana la 12 luni fara pauza. Un alt control este indicat doar daca apar probleme intre timp.

Ce este bine sa mai stii?

Pilulele anticonceptionale trebuie administrate in fiecare zi, cate o pilula o data, aproximativ la aceeasi ora, timp de 21 zile consecutive.

 

Daca iei pilulele consecvent si corect, eficacitatea lor contraceptiva este de peste 99 %, chiar si in perioada celor 7 zile de pauza.

 

Nu este recomandat sa uiti a lua pilulele. Totusi, daca uiti sa iei o pilula in cursul unei folii, efectul contraceptiv nu este pierdut. Daca uiti sa iei mai multe pilule in cursul unei folii, este recomandat sa discuti cu medicul.

 

Daca ai varsaturi in primele 2 ore de la administrarea pilulei, este recomandat sa iei o alta pilula cat mai curand posibil.

 

Daca iei antibiotice, este recomandata utilizarea de masuri contraceptive suplimentare, cum ar fi prezervativul, pe toata durata tratamentului plus 7 zile dupa terminarea tratamentului antibiotic. Daca au ramas mai putin de 7 pilule in folie dupa terminarea antibioticelor, este recomandat sa omiti intervalul de pauza de 7 zile si sa treci imediat la o noua folie de pilule. Daca iei acelasi antibiotic mai mult de 3 saptamani, nu mai ai nevoie de masuri suplimentare de contraceptie.

Este recomandat sa iei timp de cel putin 3 luni acelasi tip de pilula contraceptiva pana decizi sa treci la alt tip de pilula sau la o metoda contraceptiva alternativa.

Daca doresti protectie contra bolilor cu transmitere sexuala (BTS), este recomandat sa utilizezi suplimentar prezervativul.

 MAI MULTE DESPRE PILULELE ANTICONCEPTIONALE

♦ MAI MULTE NOUTATI PE ginecologie.ro

Actualizat: 17.09.2010
Inapoi la contraceptie
 
Inscriere NewsletterMinimize

Newsletter (scrie adresa email)
 Newsletter pentru mediciclick aici


Share Bookmark and Share
Ai o problema ginecologica ai o problema ginecologica?
Intreaba ginecologul
Copyright (c) 2015 Ginecologie.roContactPublicitateConsultanta medicalaDespre noiTermeni & ConditiiConfidentialitate
Ginecologie.ro cauta colaboratori si parteneri. Daca sunteti interesat(a) sa va alaturati echipei noastre, va punem la dispozitie urmatoarea adresa email la care sunteti binevenit(a) sa va prezentati: info@ginecologie.ro. Va asteptam !
Va rugam sa nu adresati intrebari medicale via email !
Toate intrebarile medicale pot fi transmise in site la link-ul 
Forum ginecologie !  Va multumim pentru intelegere !