Ginecologie.ro luni, 02 martie, 2015

In ce consta screening-ul pentru cancer de endometru?

 Nu există un test screening standard sau de rutină pentru cancerul de endometru. Examenul ginecologic periodic este crucial pentru depistarea precoce a cancerului uterin.

1. Echografia transvaginală

 

Echografia vaginala este utila pentru evaluarea unei sângerari vaginale. Se măsoară grosimea endometrului, care este considerată anormală dacă depăşeşte 5 mm.

 

Rezultatele anormale la echografia vaginala necesită evaluări suplimentare, cum ar fi:

  • curetajul uterin biopsic
  • aspiraţia endometrială (Pipelle)

Echografia Doppler color este utilă în diferenţierea patologiei endometriale benigne de cea malignă la femeile cu sângerare vaginală în menopauză şi la care endometrul are grosime peste 5 mm.

 

2. Biopsia de endometru

 

In cazul unei sângerări anormale din uter, se impune biopsia de endometru prin unul din urmatoarele procedee:

  • curetaj uterin biopsic
  • aspiraţie endometrială (Pipelle)

3. Histeroscopia

 

Histeroscopia este o metodă utilizată în scopul vizualizării directe a cavităţii uterine. Nu este validată ca metodă de screening, deoarece nu este eficientă comparativ cu biopsia de endometru.

 

4. Testul Papanicolau

 

Testul Papanicolau nu este utilizat ca metodă de screening pentru cancerul de endometru. Uneori însă, rezultatele testului Papanicolaou pot indica celule anormale ale endometrului, impunând investigaţii suplimentare.

 

 

MAI MULTE DESPRE SCREENING PENTRU CANCER GENITO-MAMAR

 

MAI MULTE DESPRE SCREENING LA FEMEI

Actualizat: 21.07.2010
Inapoi la screening
 
Inscriere NewsletterMinimize

Newsletter (scrie adresa email)
 Newsletter pentru mediciclick aici


Ultima ora ...

 Ginecologie.ro te incurajeaza sa iti inchei o asigurare medicala, in baza careia sa beneficiezi de un pachet esential pentru sanatate, care sa includa: ingrijirea primara si preventiva, ingrijirea in sarcina si ingrijirea copilului, serviciile medicale si chirurgicale, ingrijirea de urgenta precum si medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala. A trai fara asigurare medicala poate avea efecte negative asupra sanatatii tale ! Chiar daca nu esti asigurata medical, nu trebuie sa uiti sa efectuezi controalele si analizele periodice

 Colegiul American de Radiologie si Societatea de Imagistica a Sanului din SUA au emis cele mai recente recomandari privind screening-ul pentru cancerul de san: acesta trebuie sa inceapa la varsta de 40 ani si chiar mai devreme pentru femeile cu risc crescut. Metodele acceptate in prezent pentru screening-ul cancerului de san sunt: mamografia, rezonanta magnetica nucleara (RMN) si echografia. 

 Ginecologie.ro sustine campania screening-ului pentru cancer de san, prin efectuarea de mamografii screening la 1-2 ani la toate femeile cu varsta intre 40-50 ani si anual la femeile peste 50 ani. Autoexaminarea sanilor reprezinta o metoda importanta de depistare a unei tumori mamare si ea trebuie efectuata (ACOG si USPSTF, noiembrie 2009)

Share Bookmark and Share
Ai o problema ginecologica ai o problema ginecologica?
Intreaba ginecologul
Copyright (c) 2015 Ginecologie.roContactPublicitateConsultanta medicalaDespre noiTermeni & ConditiiConfidentialitate
Ginecologie.ro cauta colaboratori si parteneri. Daca sunteti interesat(a) sa va alaturati echipei noastre, va punem la dispozitie urmatoarea adresa email la care sunteti binevenit(a) sa va prezentati: info@ginecologie.ro. Va asteptam !
Va rugam sa nu adresati intrebari medicale via email !
Toate intrebarile medicale pot fi transmise in site la link-ul 
Forum ginecologie !  Va multumim pentru intelegere !