Ginecologie.ro miercuri, 04 martie, 2015
  
pagina1     

Ce este biopsia de col uterin?

 Cancerul de col uterin reprezinta o problema pentru femeile din tara noastra, dar majoritatea cazurilor ar putea fi prevenite prin efectuarea de teste simple. Clinicienii utilizeaza teste care pot depista precoce anumite probleme. Daca aceste probleme sunt depistate precoce, ele pot fi tratate cu usurinta, evitandu-se astfel aparitia cancerului.

Ti se propune efectuarea unei biopsii atunci cand testul Papanicolau este anormal sau cand la examenul ginecologic se vizualizeaza o zona anormala pe colul uterin. Biopsia are scopul de a identifica problema existenta. Daca testul Papanicolaou evidentiaza o anormalitate minora, probabil nu se va efectua imediat o biopsie. De regula in aceasta situatie vei fi sfatuita sa repeti testul Papanicolaou peste 6 luni.

Biopsia de col uterin sau biopsia cervicala se efectueaza de regula in ambulator, intr-un cabinet de ginecologie, intr-o Clinica sau intr-un spital, dar nu trebuie sa stai peste noapte internata.

Daca te decizi sa efectuezi o biopsie, medicul iti va furniza informatii privind cancerul de col uterin, iti va pune cateva intrebari legate de istoricul tau reproductiv, cat si despre posibilitatea de a fi gravida, iar in finalul consultatiei iti va examina colul uterin cu ajutorul unui colposcop, adica va efectua o colposcopie.

Sub ghidaj colposcopic, medicul va preleva o mica proba de tesut din col, pentru a verifica la microscop diagnosticul in laborator. Aceasta procedura se numeste biopsie de col uterin sau biopsie cervicala.

Exista mai multe tipuri de biopsie cervicala. Aceste proceduri pot fi utilizate in scop diagnostic sau terapeutic. Principalele tipuri de biopsie cervicala sunt:

  • biopsia prin ciupire (punch biopsy) - reprezinta o procedura chirurgicala care indeparteaza o bucata mica de tesut de la nivelul colului; se pot efectua una sau mai multe biopsii prin ciupire din diferite zone ale colului
  • excizia electrochirurgicala cu ansa (LEEP) - reprezinta o procedura chirurgicala care utilizeaza ansa electrica pentru a indeparta o bucata medie de tesut, in forma de disc, de la nivelul colului
  • conizatia - reprezinta o procedura chirurgicala care utilizeaza laser-ul sau bisturiul pentru a indeparta o bucata mare de tesut, in forma de con, de la nivelul colului
  • curetajul endocervical (CEC) - reprezinta o procedura chirurgicala in care un instrument subtire si taios, in forma de lingura, numit chiureta, este utilizat pentru a racla mucoasa canalului endocervical (canalul colului uterin), zona care nu poate fi vizualizata din exteriorul colului uterin; aceasta procedura se efectueaza daca medicul suspicioneaza ca celulele anormale se intind dincolo de suprafata colul uterin
  • dilatatia şi curetajul (D&C) - reprezinta o procedura chirurgicala care se efectueaza daca medicul suspicioneaza ca celulele anormale se intind dincolo de colul uterin; sub anestezie locala, cu o chiureta se extrag celule din canalul cervical (canalul colului uterin) si din cavitatea uterina (interiorul uterului)

Este posibil sa fii jenata de examinarea vaginala in timpul colposcopiei si al biopsiei.

Examinarea colposcopica si biopsia cervicala pot cauza iritatie vaginala si senzatie de arsura pentru cateva minute. In timpul biopsiei cervicale, incearca sa te relaxezi, respirand adanc si rar. Daca simti un disconfort puternic, atentioneaza medicul.

Este recomandat sa iti programezi biopsia cervicala la aproximativ o saptamana de la debutul menstruatiei.

Sunt posibile si alte riscuri in concordanta cu problemele tale medicale. Asigura-te ca ai discutat toate aspectele cu medicul inaintea procedurii.

Anumiti factori sau anumite afectiuni pot interfera cu biopsia cervicala: menstruatia, boala inflamatorie pelvina acuta (anexita), inflamatia acuta a colului uterin (cervicita).

MAI MULTE INVESTIGATII & PROCEDURI ALE COLULUI UTERIN

MAI MULTE INVESTIGATII & PROCEDURI GINECOLOGICE

Actualizat: 10.02.2011
Inapoi la investigatii
 
Inscriere NewsletterMinimize

Newsletter (scrie adresa email)
 Newsletter pentru mediciclick aici


Share Bookmark and Share
Ai o problema ginecologica ai o problema ginecologica?
Intreaba ginecologul
Copyright (c) 2015 Ginecologie.roContactPublicitateConsultanta medicalaDespre noiTermeni & ConditiiConfidentialitate
Ginecologie.ro cauta colaboratori si parteneri. Daca sunteti interesat(a) sa va alaturati echipei noastre, va punem la dispozitie urmatoarea adresa email la care sunteti binevenit(a) sa va prezentati: info@ginecologie.ro. Va asteptam !
Va rugam sa nu adresati intrebari medicale via email !
Toate intrebarile medicale pot fi transmise in site la link-ul 
Forum ginecologie !  Va multumim pentru intelegere !